
Στηρίζουμε την ίδρυση Επώνυμης Έδρας Μικρασιατικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας προχώρησε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ και δωρήτριες εταιρείες – μέλη του, για τη δημιουργία της πρώτης Επώνυμης Έδρας Μικρασιατικών Σπουδών στη χώρα μας.
Η ALUMIL, πάντα αρωγός σε προσπάθειες που προωθούν τη γνώση και συνεισφέρουν στην εκπαίδευση των πολιτών, είναι μεταξύ των δωρητριών εταιρειών, υποστηρίζοντας έμπρακτα τις ενέργειες για τη δημιουργία της συγκεκριμένης έδρας.
Η επίσημη ανακοίνωση της Έδρας έγινε στις 22/11 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση έλαβαν χώρα τιμητικές παρεμβάσεις από την βυζαντινολόγο ιστορικό, κα Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ – μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματός της - καθώς και από την ηθοποιό, συγγραφέα και ιστορικό, κα Μιμή Ντενίση, η οποία είχε εκφράσει και την ιδέα ίδρυσης της Έδρας. Η κύρια ομιλία δόθηκε από τον καθηγητή του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, κ. Δημήτριο Σταματόπουλο, με τίτλο «Από το Ίλιον στη Σμύρνη: η Μικρά Ασία από τη μακρά στη βραχεία ιστορική διάρκεια».
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ και Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΙΟΠΑΣ, κ. Συμεών Διαμαντίδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο ΣΕΒΕ, λειτουργώντας ως καταλύτης μεταξύ της ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας, απέδειξε έμπρακτα ότι δεν περιορίζεται στον βασικό του ρόλο που είναι η ενδυνάμωση της εξωστρέφειας της οικονομίας μας, αλλά αναπτύσσει μία πολυσχιδή δραστηριότητα στηρίζοντας έμπρακτα εθνικής σημασίας πρωτοβουλίες, όπως η ίδρυση της εν λόγω Επώνυμης Έδρας που σηματοδοτεί ένα ορόσημο στην προώθηση της ακαδημαϊκής έρευνας και της διατήρησης της εθνικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.»
Τέλος, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ALUMIL, κ, Γεώργιος Μυλωνάς, δήλωσε: «Νιώθω βαθιά ευχαρίστηση που θα βοηθήσω στη μελέτη και επιστημονική ενασχόληση με το μεγάλο κεφάλαιο για τον Ελληνισμό, που λέγεται Μικρά Ασία, με την οποία συνδέομαι συναισθηματικά. Η μελέτη και καταγραφή της ιστορίας μας μάς βοηθούν να μάθουμε από πού ερχόμαστε και ποιοι είμαστε, αλλά και στην κατανόηση των σχέσεων των λαών και οδηγούν στη συγχώρεση και την ειρηνική συνύπαρξή τους.»